O različitostima

Razmišljam o različitostima..

Razmišljam koliko mi kao društvo poštujemo međusobne različitosti..

Nekako ne mogu da se otrgnem dojmu da, kao da smo programirani, da na drugo i drugačije gledamo sa dozom nepoštivanja, nerazumijevanja, ili bar čuđenja.

Nekako, kao da su nas i roditelji od malena zastrašivali onom poznatom: “Ne plači, šta će komšije/čike/tete reći” i sličnim izrekama koje su nam stavile do znanja da je vrlo važno šta će neko reći, pa onda osim što mi nismo onakvi kakvi zaista želimo biti, mislimo i da smo mjerilo vrijednosti, pa da je vrlo važno šta mi tačno mislimo o nekome ili nekoj pojavi.

Nisu nas učili da je sve samo MIŠLJENJE, moje ili tvoje, tačno ili ispravno, glupo ili pametno, korisno ili beskorisno, bitno ili nebitno. Nije to nešto vrlo važno. To je mišljenje. I svako ima pravo na svoje. I svakome je njegovo dobro. Tada, u tom trenutku, sa tom razinom razumijevanja života. Možda će ga promijeniti nekad. Možda neće. Mišljenje je kvarljiva roba. Nije konstanta. I ne treba ni biti. Jer onda ne bi ni bilo rasta i razvoja.

Ja sam, recimo, kroz popriličnu “glupost”, svoju ishranu, koja je veganska i netipična još uvijek za ovo podneblje, i koja zapravo nikog ne bi nešto posebno trebala zanimati osim ako ne želi pokušati napraviti sličnu promjenu u životu, shvatila koliko mi kao drušvo neodobravamo nešto što ne razumijemo ili o čemu nismo dovoljno informisani. Mada je sada još i bolja situacija, kada bar doktori bolesnim ljudima npr. sugerišu da smanje unos namirnica životinjskog porijekla, pa je ljudima bar donekle ta ideja “u ušima” nego što je bila unazad nekoliko godina kada sam izgledala kao totalni ludak/čudak. Otprilike, kao kad bi neko iz ovog doba ušao u western filmove i govorio da je ipak bolje ne pušiti cigarete.

I onda se zamislim.. Zapitam se kako je ženama sa maramom, ljudima sa velikim fizičkim nedostacima, ljudima drugačije seksualne orjentacije, ljudima sa revolucionarnim idejama, ljudima koji se na bilo koji način osjećaju neshvaćenim.

A zapravo nas je Bog/Svemir/Univerzum NAMJERNO stvorio različite. Kad nas je stvarao odlučio je da čak niti jednojajčani blizanci neće biti isti. Nije htio da budemo isti. Nego različiti. I fizički i psihički. I htio je da svojim različitostima jedni druge inspirišemo i nadopunjujemo. I da se takvi različiti miješamo i stvaramo još različitije potomke. Kroz to nam je želio reći da smo u svojoj esenciji svi isti, ali da smo došli na ovaj svijet po različita iskustva života.

 

 

 

 

 

Hlače, majica, sako: LC Waikiki

Torba : Tamaris

Cipele: Borovo

 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *