Zašto koristim platnene pelene?

Moderne platnene pelene su nešto što ja, da budem iskrena, pojma nisam imala da postoji.
Znala sam za platnene pelene koje su naše mame koristile, stare dobre tetre i menli gaćice, i priču oko toga, vešni lonac i otkuhavanje, peglanje i muku i naprosto sam razmišljala da je “tehnologija” napredovala, ljudi su smislili jednokratne pelene i pobogu zašto bi iko normalan želio sebi sada komplikovati život u vijeku u kojem živimo i koristiti nešto što je prevaziđeno.
Moderne platnene pelene sam slučajno ugledala, prateći na youtube život jedne porodice.
Pogledala sam nekoliko videa na tu temu, i totalno se zainteresovala. Nakon toga sam nastavila istraživati, pročitala sve živo što sam mogla na tu temu i otkrila da i na našim prostorima ima veliki broj mama koje koriste ove pelene i da je njihov broj u porastu.
I otkrila sam novi svijet i more razloga koji stavljaju platnene pelene ispred jednokratnih.
Shvatila sam da čovjek zaista uči dok je živ, da treba biti otvoren i znatiželjan, da je toliko stvari koje svako od nas još uvijek ne zna, a živeći u vremenu dostupnosti informacijama, ima priliku da, ukoliko želi, nauči i poboljša kvalitet vlastitog života.
Evo šta sam otkrila :
 • Jednokratne pelene su još jedan od primjera gdje je praktičnost (u našim preužurbanim životima) i profit (u potrošačkom društvu) stavljen ispred zdravlja. Jednokratne pelene, da bi bile brzoupijajuće, bijele kao snijeg, mekane, savitljive i mirisne sadrže u sebi 50 hemikalija (te hemikalije, da ne bude zabune sadrže i “kvalitetnije” tj. popularne/skuplje/izreklamirane pelene, da ne pravim antireklamu). Neću nabrajati svih 50 hemikalija, samo neke, shvatit ćete poentu, koga zanima više može se informisati. Neke od hemikalija su visokotoksični NATRIJUM-POLIAKRILAT koji je zadužen da pelena ostane suha i koji je zbog štetnosti i uzrokovanja sindroma toksičnog šoka izbačen iz ženskih tampona, ali iz pelena, eto, nije. Toliko o tome da je sve što je za bebe sigurno, provjereno i testirano. Osobina natrij-poliaktilata je da može da apsorbuje sto puta veću količinu tečnosti od svoje težine, što može biti razlog povlačenja vode iz bebine kože tj. isušivanja kože. Hemikalije lako prodiru kroz nježnu bebinu kožu, koja je je zapravo najveći organ i apsorbuje u krvotok sve što na nju stavimo. Ne trebam spominjati da su bebe skoro 24 sata u pelenama bar 2 godine života. Ne trebam spominjati da su to mala sićušna bića koja su izašla iz sterilne sredine, majčine utrobe. Gel također može biti uzročnik kožnih iritacija, infekcija, povraćanja i groznice. Za bebu bi bilo fatalno kada bi progutala 5 g gela. DIOKSIN je na listi najopasnijih hemikalija, uzrokuje kancer. TRIBUTIL oštećuje imuni sistem, utiče na hormonalni sistem i sumnja se da izaziva sterilitet kod dječaka. U dodiru sa fekalijama još je gore. Natrij-poliakrilat povećava propusnost bebine kože i olakšava prodor toksina iz hermetički zatvorene pelene, gdje je temperatura uvijek dva stepena minimum veća od temperature tijela. Suho ne znači i čisto kako nas reklame uvjeravaju.

 

 • Koliko god vam se jednokratna pelena činila kao da je mekana i slična pamuku, imajte na umu da je ona 100% umjetno vlakno. Samo se sjetite kako se vi osjećate u sintetičkoj odjeći ili kada stavite jednokratni higijenski uložak. Jednokratna pelena sadrži dosta plastike u sebi od koje se proizvode i kese, stoga se ne raspada stoljećima i ima ogroman negativan uticaj na okoliš. Jednokratne pelene su na trećem neslavnom mjestu rang liste najvećih otpadnih zagađivača, iza novina i plastične ambalaže. Za razgradnju jednokratne pelene potrebno je više od 500 godina (jer se zakopavaju, a ne ostavljaju na suncu da se brže razgrade). Za proizvodnju 5.000 pelena potrebno je posjeći nekoliko stabala te potrošiti 600 litara sirove nafte i 78.000 litara vode. U roku od 30 mjeseci jedno dijete potroši od 6.500 do 10.000 pelena čime svako dijete stvori oko 1.200 kilograma otpada. I to toksičnog naravno jer osim kemijskih supstanci u samim pelenama koje u zrak otpuštaju, među ostalim, i čisti metan, s njima se odlažu i fekalije pune virusa i bakterija. Uzmimo u obzir da se u mom djetinjstvu jednokratne pelene nisu masovno koristile. Čovjek je svojim uticajem u posljednjih 75 godina učinio više štete nego za cijeli vijek postojanja Planete. Zaista se moramo osvijestiti i shvatiti da svako od nas ima uticaj. A ne ponašati se kao da to nema veze sa nama. Planeta je nešto što trebamo ostaviti svojoj djeci. Jednokratne pelene se ne mogu reciklirati niti ponovo koristiti.

 

 • Platnene pelene je preporučila Svjetska zdravstvena organizacija. Može li nešto biti zdravije i prirodnije od pamuka?

 

 • Platnene pelene su ekonomski isplativije. Nakon početnog inicijalnog ulaganja u platnene pelene, do kraja pelenaštva nemate troškova. Pelene su u jednoj veličini koja se može smanjivati i povećavati. Kada se sve sabere, kupovina, pranje, struja, deterdženti mnogo je manja investicija nego stalna kupovina jednokratnih pelena. Računat ćemo neki prosjek: paket platnenih pelena od 20 komada prosječna cijena od 18-20KM,360-400KM za cijeli pelenaški staž. Troškovi struje, deterdženta, vode neće biti veći od 300 KM za cijeli period pelenaštva. Kupovinom jednokratnih troši se mjesečno u prosjeku dva paketa što je oko 70-80 KM, kada pomnožimo sa 24 mjeseca minimalno (neka djeca nose pelene i do 3-4 godine) to je 1680 – 1920 KM, a ta brojka raste ako se dijete nije odviklo od pelena sa dvije godine. Novac mi nije bio inicijalni pokretač za ovu odluku, ali kome nije drago da uštedi na nepotrebnim troškovima. Razmislite da sav taj novac položite na djetetovu knjižicu ili osiguranje. Ovdje ne računamo činjenicu da iste pelene može koristiti i drugo dijete.

 

 • Pregrijavanje od 1° C koje se događa u jednokratnim pelenama, u vrijeme kad se dječacima još razvijaju testisi, može utjecati na kasniju plodnost. To je bio razlog više za ovu odluku.
U platnenim pelenama koža diše. Na mnogim reklamama za jednokratne pelene potiču da je suha guza zapravo zdrava guza. Bebina guza u platnenim pelenama nije ni mokra ni suha već blago vlažna nakon piškenja. I zamotana u pamuk, što je najvažnije. Pelena upija tekućinu i drži je unutar slojeva. I to bebi ne smeta. Istraživanja su pokazala da je pojava pelenskog osipa neovisna o vrsti pelena, jednokratnima ili platnenima, ali je direktno ovisna o učestalosti mijenjanja pelena. Jednokratne pelene upijaju veliku količinu tekućine što uzrokuje da ih roditelji mjenjaju rjeđe. Pošto dijete u jednokratnim pelenama nije svjesno svojih fizioloških funkcija, jer se tekućina odmah upije – djeca koja koriste jednokratne pelene puno kasnije se odviknu od pelena. Nekad je bilo nezamislivo da dijete koristi XXL pelene do 3 i više godina, sad je to uobičajena pojava.

 

Šta su to moderne platnene pelene i kako izgledaju?

To su pelene šivene od platna u obliku jednokratnih pelena. Kopčaju se pomoću čička ili drikera. Ne bacaju se u smeće nego se peru i ponovo koriste. Ne zahtjevaju peglanje i upotreba je jako jednostavna.
Postoji više vrsta platnenih pelena i kada krenete istraživati ovu temu ostanete pomalo zbunjeni.
Ja ću stoga pokušati slikovito prikazati vrste koje ja koristim, koje sam kupila prema preporuci i isprobala i kojima sam zadovoljna.
Platnene pelene se kupuju kod teta šivalica koje imaju svoje stranice na fb i generalna je preporuka uzeti pomalo od svake tete, obzirom da nisu sve bebe iste i neće im svaka pelena isto stajati, neke su bucke, neke ne. I onda dokupiti nakon što isprobate. Također postoje gotove, fabričke koje možete naći na nekim internet stranicama, apotekama,dm-u.
Također u grupama o platnenim pelenam na fb možete kupiti malo korištene pelene od mama kojima određeni model nije odgovarao ili koje prodaju pelene koje su im višak.
 •  AIO pelene (all in one) najsličnije su jednokratnim pelenama, imaju sve u jednoj peleni (nepropusni sloj, umetak) i najlakše su za koristiti. Njihov umetak može biti ušiven u pelenu ili odvojiv. One su bukvalno kao jednokratne, samo što prilikom mijenjanja ne idu u kantu za smeće, nego u kantu za pranje.Njihova prednost je jednostavnost, mana je sporije sušenje i veća cijena, jer ako ćete samo njih koristiti potrebno je 20-30 komada ukoliko ćete ih prati svaki drugi dan. Ove pelene su i najpraktičnije kada nekome ostavljate dijete na čuvanje.

 • Pocket pelene su slične all in one ali imaju džep u unutrašnjosti pelene u koji se odvojeno stavlja uložak ili obična tetra pelena koju složite. Time se postiže brže sušenje pelene i samim tim i brže vraćanje u ponovnu upotrebu, jer ih perete i sušite odvojeno, u tanjim slojevima, a ne u “komadu” kao all in one. Kod all in one uložak je najčešće ušiven na pelenu. One su zapravo all in two, pelena koja ima nepromočivi dio u sebi i uložak/tetra u džepu. Prednost je sušenje, mana također veća cijena kao i all in one. Potreban ih je jednak broj kao i all in one ukoliko ćete samo njih koristiti.
 • Također all in two pelene koje ja najviše koristim zbog praktičnosti su pelene koje imaju vanjski nepropusni sloj i male džepove sa unutrašnje strane u koje ubacujem tetre ili druge sašivene uloške koji su odvojeni od pelene. Prednost ovih pelena je što prilikom svakog presvačenja ne morate cijelu pelenu staviti na pranje, nego samo promijenite uložak/tetru ako beba nije ukakila pelenu. Zbog toga nećete morati kupiti 20-30 kom ovih pelena nego 4-5 komada, koliko želite, i tetre koje su jeftine (tetri 30-tak komada). Tetru pelenu slažem u jo-fold (pogledajte na youtube ili slike ispod).

Ovo su gotovi ulošci koje također možete stavljati ili koristiti tzv.prefolde. Njih nemam, ali se isto poručuju kod teta šivalica i zapravo su gotovi,sašiveni ulošci u obliku smotane tetre. Kome se ne da koristiti tetre može kupiti prefolde, ali i oni su deblji pa se duže suše. 

Ovo je tetra od bambusa, one imaju veću upojnu moć, pa možete poručiti nekoliko komada. Koristite je kao i običnu tetru.

 • Pored nepropusnih imamo i propusne pelene koje zahtjevaju cover (zaštitne gaćice preko kao menli gaće) za korištenje pa postaju nepropusne, jer su “cijele” od platna, nemaju na sebe zašiven nepropusni sloj. Ove pelene ja koristim za noć, kupila sam od bambusa jer bambus ima veću upojnu moć i sa coverom preko ova pelena može izdržati cijelu noć. Razlog zašto većina mama ove pelene stavlja preko noći je zato što beba ima “dvije pelene na sebi” propusnu i cover i samim time su sigurnije da beba ostane suha duži period. Naravno tek rođene bebe ćete i po noći presvlačiti jer one imaju ukakenu pelenu sa skoro svakim presvlačenjem. Ovih pelena bih preporučila 3-4 ako ih sušite na zraku, jer su deblje i treba im više vremena da se ponovo vrate u upotrebu. Ako koristite sušilicu, 2 su dovoljne. Zaštitnih gaćica/covera je dovoljno 2 ako ćete ih samo po noći koristiti. Oni su tanki i začas se suše.
 • Covere uvijek možete staviti i preko obične tetre (kao što su naše mame radile). A možete i koristiti samo ovaj sistem, on je najisplativiji, kupite nekoliko covera (po 20-tak KM) i 30-40 bijelih tetri.
 • Veličine platnenih pelena i cover-a (zaštitnih gaćica)

OS = one size – beba ih koristi od rođenja do odvikavanja i većina pelena je one size

NB, S, M = ovo su male pelenice, iste su vrste, samo su veličine manje, ja sam dobila nekoliko new born i praktične su za tek rođenu bebu koja je sićušna i mršavih nogica, ali njih preraste dosta brzo, za nekih mjesec-dva. Također kupila sam i nekoliko S/M koje su do 6 kg po preporuci, mada mu još uvijek mogu, a ima skoro 7 kg. Njih sam uzela čisto dok je bio skroz mali da ne bude na njemu ogromno, jer je Isak platnene pelene koristio od rođenja. I dobro su mi došle kao nadopuna jer se pelene više prljaju kada su skroz mali. Na slici je Isak sa S/M pelenom povećanom do kraja. 

 

 • Ovo je tablica broja potrebnih pelena ukoliko koristite sušilicu. Ukoliko sušite na zraku, preporučujem uduplati količinu, jer trebate računati na to da su te pelene “zauzete” dok se peru i suše. Također ponekad nećete biti u prilici baš oprati taj dan koji su po rasporedu, pa je bolje da ima malo više i da nemate stres oko toga. Ne bih preporučila da pelene stoje duže od 3 dana iz higijenskih razloga. Također, tablica se odnosi ukoliko ćete koristiti samo all in one i pocket pelene. Ako koristite sistem sa tetrama, gore sam napisala preporučene količine ili možete kombinovati sve tri vrste.
 • Ukoliko ćete kombinovati platnene sa jednokratnim, prepolovite preporučene količine 😁.

 • Bebi je potrebno mijenjati pelenu svakih 2-2,5 sata (ja promijenim i češće ako vidim da je mokra pelena, također neću ga buditi da mijenjam pelenu ako duže spava), a noću je možete slobodno ostaviti u noćnoj pod uslovom da se nije ukakila. Pelene se lagano skidaju i stavljaju na bebu. Bebinu guzu nije potrebno tretirati bilo kakvim kremama. Kreme se ugrađuju u pelene u oštećuju ih , a nisu potrebne. Možete namazati guzu kokosovim uljem, ono ne oštećuje pelene i prirodno je. Mokre i prljave pelene nosite do kante za držanje umjesto kante za smeće. Moja kanta stoji pored mjesta da presvlačenje, tako da je odmah tu ubacim (postupak ću objasniti kasnije). Ako ste presvukli bebu i osjetite da je kakila naravno da ćete je odmah ponovo presvući, kao i kod jednokratnih pelena. Korištenje vlažnih maramica takođe nije potrebno. Beba se opere pamučnim krpicama i mlakom vodom ili pod mlazom vode. Ako je moguće ostaviti malo guzu da se vjetri. Kako pravim platnene maramice možete pogledati ovdje.

 

 • Pranje i održavanje

Kupljene platnene pelene potrebno je namočiti u vodu 24 h kako bi prije prvog pranja postigle najveću moć upijanja. Nakon namakanja operite ih na 60ºC koristeći jednu kašiku deterdženta za pranje veša. 
Prljave pelene se drže u plastičnoj kanti sa poklopcem na suhi ili mokri način. Mokro držanje je da napunite kantu vode i u njoj potapate prljave pelene. 
Suho držanje je da prljave pelene stavite u kantu. Ja koristim ovaj drugi metod i zaista sam zadovoljna. Kantu sam kupila u Bingu. U kantu možete nakapati nekoliko kapi ulja čajevca, čisto kao neutralizator mirisa. Inače, pelene koje stoje u kanti ne smrde ništa posebno, kako sam ja to zamišljala (ne bi mi stajale u spavaćoj sobi da je tako). Također, veoma praktična stvar koju sam vidjela na youtube i poručila sa ebaya je tzv. pail liner, to je kesa koju stavljam u kantu, koja je s vanjske strane od platna, sa unutrašnje od nepropusnog materijala i ima rajfešlus na dnu.

Kada dođe vrijeme za pranje (ja perem svaki drugi dan, ponekad svaki treći ukoliko smo za vikend otputovali) jednostavno samo izvadite kesu, odnesete do mašine, ubacite, otkopčate rajfešlus da ispadnu pelene i ubacite i kesu da se opere. Potrebne su vam dvije kese, da biste drugu stavili u kantu dok se ova pere.

 • 
Ako su pelene ukakane potrebno je isprati kaku i onda pelenu staviti u kantu. Kada bebe isključivo doje nije potrebno ispirati upiškenu pelenu, samo je ubacite u kantu. Veoma praktična stvar je česmica/sprej koja se namontira na wc šolju i koja omogućava da vrlo jednostavno i brzo isperete kaku odmah iznad šolje.
 • Mogu se koristiti i papirići tzv. lajneri koji se stave na pelenu koji pomažu da se kakica lakše odstrani i baci. Lajneri mogu biti jednokratni (biorazgradivi su i bacaju se u wc šolju) i višekratni. Oni su praktičniji kada krene dohrana i kakica bude čvršća. Dečiju stolicu bi i sa jednokratnih pelena trebalo isprazniti u WC šolju, ali roditelji to uglavnom ne rade. Fekalije su prema SZO-u biološki opasan otpad. 
Kada se napuni kanta ubacite pelene u mašinu na pranje, peru se na 60 stepeni sa jako malo deterdženta i bez omekšivača. Omekšivač smanjuje upojnu moć pelene. Umjesto omekšivača možete koristiti alkoholno sirće. Pelene neće imati miris sirćeta. Ponekad u odjeljak za omekšivač stavim sredstvo za dezinfekciju veša.
Poslije pranja pelene je potrebno prostrijeti da se suše i ovisno o vremenskim prilikama veoma brzo ce biti spremne za novu upotrebu. Ne peglaju se. Dokazano je da se sve štetne bakterije i gljivice ubijaju na 60 stepeni pa se pelene ne otkuhavaju. Čisto zbog nekog svog osjećaja, ja ih otkuham s vremena na vrijeme. Mogu se sušiti u sušilici, što još pojednostavljuje proces, ali nije baš ekološki izbor. Ovu hobotnicu za sušenje sam kupila u Ikei i zaista je praktična kako za pelene, tako i za sušenje drugih bebinih sitnih stvarčica ili čarapa.
 • Nakon sušenja pelene složite i ponovo koristite.
 • Kada idete vani sa bebom, jednostavno ponesete kesu koja se zove wet bag, koja ima rajfešlus i čuva sve mirise unutar kese, odložite prljavu pelenu i tretirate ju kada dođete kući. Bebu presvučete jednako kao i sa jednokratnom pelenom.
 • Kada prvi put pomislite na platnene pelene sigurna sam, da će vam se, kao i meni javiti milion pitanja i strahova. Da li je to komplikovano? Hoće li mi oduzimati puno vremena? Da li je to higijenski? Ko će to sve oprati? Pogotovo kada saopštite ljudima oko sebe šta ste planirali, tek ćete naići na otpor i predrasude iz neznanja. Moj vam je savjet da pratite svoj put, ukoliko budete istrajni i okolina će vam se pridružiti. Sve se može naučiti, pa i to. Na početku treba malo vremena da se uhodate, ali to ne traje dugo. Platnene pelene imaju svoj sistem, jednako kao i jednokratne. I to ne oduzima puno više vremena. Po jednokratne trebate prošetati, voditi računa imate li ih dovoljno, koje su veličine, smotati, baciti u kantu, iznijeti smeće. Platnene trebate kad su ukakane isprati, staviti u mašinu, prostrijeti i složiti. Kao mana bi se moglo navesti to što ima za nijansu više posla oko njih i što je bebina guza “bucmastija” u njima, ako to nekome uopšte smeta. Za moj pojam, bebe nisu lutkice za presvlačenje, i bit će u budućnosti više ponosne na nas što smo bile osviještene nego moderne. Mana je ipak i što su dezeni toliko slatki da ne možete odoljeti da kupite bar još jednu 😁. O prednostima sam pisala i za moje viđenje one su daleko ispred mana. Isak koristi platnene pelene od rođenja, nosio ih je i na moru (spakujete ih u vakum kesu i ponesete ukoliko imate mogućnost pranja na moru) i zaista sam sretna i zadovoljna ovim izborom. Ne koristimo nikakve kreme i nemamo nikakvih osipa. Uhodali smo se skroz i više uopšte ne razmišljam o tome. Nadamo se da će tako biti i do kraja pelenaštva. Kada znate zašto nešto radite, pronaći ćete način kako. Nadam se da je post bio koristan, trudila sam se da pišem o stvarima koje su i meni bile nejasne na početku, da objedinim svoje istraživanje i iskustvo. 💝

4 komentara na “Zašto koristim platnene pelene?

 1. Di se može kupiti grijač za prirodne vlažne maramice/krpice za brisanje guze ? Baš praktično to izgleda, a nisam vidjela da ima negdje za uzeti (ja sam iz RH) 🙂

  1. Ja sam to vidjela na youtube, i slucajno naletjela na stranici pik.ba, neko prodavao nov.. To je stranica tipa njuskalo kod vas ja mislim.. Ali moguce da ima na ebayu, pogledaj, zaista je prakticno, maramice su bas fine,tople, mekane, spremne odmah za upotrebu.

 2. Nisam mogla ni sanjati da postoji osoba koja u danasnje vrijeme pise ovakve price i podijeli ovakva iskustva! Trudna sam i cekamo nasu djevojcicu, promijenila sam skoro sve svoje navike i sve usmjerila da njoj bude zdravije, ugodnije, bolje… Moja mama je koristila platnene pelene, kantarionovo ulje i u svim stvarima koje sam kod Vas procitala sam pronasla nesto logicno. Nisu zene prije bile glupe ni zaostale. Mozda je bio luksuz koristiti jednokratne pelene ali danas me jako nervira nekoristenje mozga i olaksavanje sebi do besvijesti. Niko nije rekao da je jednostavno imati dijete i brinuti o njemu – ne zelim biti majka koja ce stalno brisati bebu vlaznim maramicama poznate marke i punih usta izgovarati “Pampers Premium”, zelim da joj sutra mogu reci da je mama zbog njenog zdravlja radila odredjene stvari i mijenjala se iz korjena. A za osude okoline, kome smrdi i ko se boji kakice koja ce mozda “proci” na svojoj dragocjenoj odjeci nek ne uzima bebu 😀 veliki pozdrav od buduce mame koja je malo u strahu od poroda a vise od olaksavajucih negativnih stvari na koje okolina forsira 😀 sigurno bih i ja kupovala poznate marke da nemam savjest. Kad znam kako meni kao zeni od 25 godina smetaju ulosci onda sta vise treba covjeku da se kaze o tim materijalima. 😖

  1. Draga Amra apsolutno se slazem. Trebamo zaista pisati, pricati i svojim primjerom pokazati. Neke mame su neinformisane, jednostavno do njih nisu dosle te informacije i kada saznaju budu odusevljene i spremne na promjenu. A ove druge.. 🤷🏼‍♀️🤷🏼‍♀️
   Sretno na porodu, bez straha, to je zaista nesto najljepse sto ce ti se desiti u cijelom zivotu. 🌸

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *